Pagrindiniai kompetencijų ugdymo aspektaiKompetencijų ugdymo praktika

Gamta ir žmogus pamokų aprašai su priedais

Gyvūnams reikia maisto medžiagų

Mokymosi eiga

MOKYMO IR MOKYMOSI EIGA

Mokinių sudominimas, jų patirties išsiaiškinimas, pamokos uždavinio skelbimas Trukmė
1. Mokiniai susėda į jau anksčiau suformuotas grupes.
2. Rodydama pateikties skaidres (1 priedas 2–5 skaidrės) mokytoja:
skelbia pamokos temą ir uždavinį;
grupėms primena darbo grupėje taisykles;
aptaria augalų ir gyvūnų mitybos skirtumus.

3. Mokinių klausiama: „Ko, reikalingo žmogaus organizmui, yra maisto produktuose?“
5 min.
Mokymo ir mokymosi veikla Trukmė
1. Kiekvienai bendradarbiaujančiai grupei skiriamos 3 užduotys.
1 užduotis
Kiekvienas grupės mokinys perskaito po vieną pastraipą iš pateikto teksto „Maisto medžiagos“ (2 priedas) ir pasitarę atsako į skaidrėje pateiktus klausimus:
Apie kokias medžiagas rašoma?
Kuo šios medžiagos svarbios žmogaus organizmui?

2 užduotis
Kiekviena grupė gauna po vieną aprašytą atvejį (3 priedas). Grupės mokiniai perskaitę aptaria užrašytą atvejį ir nusprendžia, kokią maisto medžiagą įrašys į pasiūlymą.
3 užduotis
Grupėse mokiniai nagrinėja maisto produktų etiketėse (4 priedas) esančią informaciją ir nustato, kokios maisto medžiagos kiekviename maisto produkte daugiausia. Rezultatus užrašo sąsiuviniuose. Mokiniai savo grupėse pasitaria ir nusprendžia, kokius produktus įrašys į pasiūlymą draugui iš jau išanalizuoto atvejo (3 priedas).
2. Kiekviena grupė atskirame lape užrašo savo pasiūlymus vienam iš aprašytų atvejų (3 priedas).
3. Parengtus pasiūlymus pristato klasei.
35 min.
Apibendrinimas: vertinimas, įsivertinimas, refleksija Trukmė
1. Pagal pateiktus kriterijus (5 priedas) grupės ant lipnių lapelių vertina kitų sukurtus pasiūlymus.
2. Grupės įsivertina savo gebėjimus bendradarbiauti (6 priedas).
3. Lapelius priklijuoja ant lentoje pakabintos vertinimo skalės.
5 min.
Priedai 1 priedas. Pateiktis „Gyvūnams reikia maisto medžiagų“.
2 priedas. Tekstai apie maisto medžiagas.
3 priedas. Užduotys grupėms. Atvejo analizė.
4 priedas. Maisto produktų etiketės.
5 priedas. Grupių pasiūlymų vertinimo kriterijai.
6 priedas. Gebėjimų bendradarbiauti įsivertinimas grupėje.
7 priedas. Mokinių veiklos pavyzdžiai.

Į viršų     Filmuota medžiaga